Nieuws

Nieuwsarchief

kies een jaar

Vacature(s)

- Vertegenwoordiger - De IJzerwarenspecialist = Aangenomen

- Chauffeur bezorgdienst - De IJzerwarenspecialist = Aangenomen

Klunder investeert in 3D technologie voor eigen FabLab

DRACHTEN – Klunder in Drachten investeert in 3D technologie en start haar eigen FabLab voor de business units De IJzerwarenspecialist en Uw Deurregisseur. “Na een eerste kennismaking met 3D technologie tijdens een workshop in het FabLab van de bibliotheek van Gemeente Smallingerland hebben we geïnvesteerd in onze eerste 3D-printer en 3D-ontwerp werkstation. Nu kunnen we in eigen huis leren en ervaring opdoen met deze nieuwe technieken en toepassingen”.

Dit alles sluit goed aan bij onze visie dat op de langere termijn er bij Klunder De IJzerwarenspecialist in Drachten wel eens een 3D printer achter de verkoopbalie zou kunnen staan. Of dat er bij Uw Deurregisseur in de bus van de monteur een 3D printer zou staan om bijvoorbeeld een onderdeel te printen om een storing op te lossen.

Al meer dan 100 jaar innovatief en vooruitstrevend

Kennismaking met de nieuwste technologie

In drie avonden kregen de medewerkers een introductie m.b.t. de mogelijkheden van het FabLab van de bieb. “Ons doel was om kennis te maken met de verschillende apparaten en om te kijken welke technieken wij voor ons bedrijf kunnen gebruiken in de toekomst. Je hoort vaak iets over 3D-printers maar we hadden nog niet een duidelijk beeld van de mogelijkheden”,  aldus directeur/eigenaar Matthieu Kroon. “Van de 30 medewerkers wilden er 11 graag deelnemen aan de workshop, dit waren niet alleen technici maar ook mensen van kantoor en sales. Stuk voor stuk waren ze enthousiast over de workshop.”

3D-printer

Jacob Rienstra: “Ik ging er blanco in maar heb nu een heel duidelijk beeld van hoe we deze nieuwe technologie kunnen toepassen binnen Klunder. We hebben nu zelfs een eigen 3D-printer aangeschaft”.  Het Klunder FabLab is een feit. Vol enthousiasme vertellen beide heren over de mogelijkheden van deze printer binnen Klunder. Zo laten ze trots hun eerste geprinte product zien dat daadwerkelijk is gebruikt bij een klant. Het betreft een kunststof opvulplaat om een vlakke vingerprint scanner te kunnen monteren op een ronde zuil. “Zo mooi op maat hadden we dit onderdeel nooit kunnen kopen”.

“We hebben door de workshop echt geleerd wat er mogelijk is met 3D-technologie, maar ook wat er niet mogelijk is”, aldus Rienstra. “Het printen van een ontwerp duurt bijvoorbeeld een stuk langer dan we dachten. Als we een groot aantal producten moeten produceren weten we nu dat we het beter kunnen uitbesteden”.