Geschiedenis

Klunder stamt uit het begin van de twintigste eeuw. Het bedrijf heeft dus een lange geschiedenis achter de rug. Op die 'route door de tijd' heeft Klunder een aantal transformaties ondergaan. De bedrijfsvoering werd steeds weer aangepast aan nieuwe omstandigheden en uitdagingen.

Het begin

IJzerhandel J.F. Klunder wordt in 1912 opgericht in Drachten door de heer Jan Fokko Klunder. Het bedrijf vestigt zich aanvankelijk aan de Noordkade, maar na enkele jaren verhuist men naar de Zuidkade (nr. 14-15-16). Na het overlijden van de heer Klunder in 1939 volgt zijn zeventienjarige zoon Gerard hem op.

Het bedrijf maakt een sterke groei door, ondanks de slechte dertiger jaren en daarop volgende periode van de Tweede Wereldoorlog. Klunder gaat zich in deze periode meer en meer specialiseren in gereedschappen, hang- en sluitwerk, ijzerwaren en huishoudelijke artikelen.

Op 28 januari 1970 overlijdt Gerard Klunder. Mevrouw F. Klunder-Miedema zet het bedrijf voort. Zij runt het bedrijf tot 1976. Dan neemt de familie De Boer het bedrijf over. Op dat moment zijn er nog drie personen werkzaam.

Groei

In de jaren tachtig groeit de onderneming. In 1988 maakt dit een verhuizing noodzakelijk. Het nieuwe adres wordt De Lange West 102. Daar is verdere expansie mogelijk. De naam van het bedrijf wordt in 1996 veranderd in Klunder Professioneel. De winkel wordt afgestoten, zodat de onderneming zich geheel kan richten op de professionele markt.

Onder leiding van Berend en Hendrik de Boer groeit het bedrijf in de jaren negentig uit tot een van de belangrijkste leveranciers in Drachten en wijde omgeving van technische gereedschappen, hang- en sluitwerk en aanverwante zaken. Een werkplaats wordt in gebruik genomen en er wordt een verhuur- en montageafdeling opgezet. In 2000 telt Klunder rond de dertig werknemers. In dit jaar besluit H. de Boer het bedrijf te verlaten. Berend de Boer wordt de enige directeur/groot aandeelhouder.

Huidige locatie

Uit zijn jas gegroeid verhuist het bedrijf in 2007 naar het naastgelegen pand aan De Lange West 104a: het voormalige gebouw van de Sociale Werkplaats. De verhuurafdeling wordt overgenomen door Sijperda Verhuur BV, dat zich naast Klunder op dezelfde locatie vestigt. 

De overname

In oktober 2008 wordt Klunder Drachten overgenomen door MK Technische Handelsgroep van Matthieu Kroon.

Berend de Boer, voormalig directeur/eigenaar: "Na vele jaren met plezier de klanten te hebben bediend, geef ik het stokje vol vertrouwen over. Klunder Drachten heeft in Matthieu Kroon de ideale overname kandidaat gevonden. De onderneming blijft een familiebedrijf, wat naar onze mening belangrijk is voor een succesvolle voortgang en innovatiekracht. U kunt blijven rekenen op de goede kwaliteit en service zoals u dat van ons gewend bent!"

Matthieu Kroon, directeur/eigenaar: "Ik ben verheugd me aan te sluiten bij Klunder Drachten, met zijn solide reputatie, mooie productlijnen, hoge mate van automatisering en online zakendoen, unieke eigen montage team en kennis en kundigheid. Ik zal met veel plezier werken aan het voortbouwen van de basiswaarden, het realiseren van toegevoegde waarde voor klanten en werknemers en daarmee het groeiproces versterken."

De Klink

Medio 2010 investeert Klunder in groei en dienstverlening en De Klink. Klik hier en hier voor de nieuwsberichten.

100 jaar

In 2012 bestond Klunder 100 jaar! Het gehele jubileumjaar door waren er acties en maandelijkse traktaties in onze showroom.

Wij kijken terug op een succesvol Open Huis van donderdag 29 maart 2012! Er was veel belangstelling voor ons jubileumfeest. Enkele honderden gasten van dichtbij en van ver, zijn naar Klunder in Drachten gekomen om deze mijlpaal gezamenlijk te vieren. Klik hier voor het nieuwsbericht.

Twee sterke merken

In 2013 heeft Klunder het nieuwe beeldmerk geïntroduceerd waarbij de twee business units De IJzerwarenspecialist en Uw Deurregisseur tot uiting komen in de kleuren blauw en grijs. Beide business units kunnen zich door de betere herkenbaarheid en positionering beter doorontwikkelen.

De IJzerwarenspecialist staat voor meer dan 100 jaar kennis en ervaring in ijzerwaren, gereedschap en bouwbeslag. Uw Deurregisseur staat voor meer dan 30 jaar advies en montage van deur- en toegangstechniek met service en onderhoud.

Splitsing bedrijf

De ingezette weg van Klunder in 2013 met de business unit structuur blijkt succesvol. 

Om de ontwikkeling en groei verder te stimuleren worden de twee business units per 1 januari 2019 'gepromoveerd' tot BV's.

Relaties worden hierover medio december 2018 over geïnformeerd.

Klunder De IJzerwarenspecialist BV staat voor meer dan 100 jaar kennis en ervaring in ijzerwaren, gereedschap en bouwbeslag. Deze BV presenteert zich op klunder.nl. Klik hier voor de contactgegevens.

Klunder Uw Deurregisseur BV staat voor meer dan 30 jaar advies en montage van deur- en toegangstechniek oplossingen met service en onderhoud. Deze BV presenteert zich op deurregisseur.nl. Klik hier voor de contactgegevens